Pam Jenoff: Cirkusflickan

1F841DE2-AD3D-4ED9-A430-CAE953B3B529.jpeg

Bokens titel: Cirkusflickan
Författare: Pam Jenoff
Originalets titel: The Orphan’s Tale
Översättare: Sandra Rath
Förlag & år: Harper Collins Nordic 2018
Antal sidor: 352
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 4.01
Boktipset förväntat betyg: 4.0
Betyg: 4/5

Handling

Noa har blivit utsparkad från sitt hem då hon blev oplanerat gravid. Nu är året 1944 och andra världskriget rasar i Tyskland där hon jobbar som städerska på en tågstation. En kväll följer hon ett oväntat ljud och finner till sin skräck en tågvagn full med övergivna judiska småbarn. Innan hon hinner tänka efter har hon plockat upp en bebis och flyr ut i natten. Barnet, som hon ger hon namnet Theo, och hon blir upphittade av en cirkus. Av dem får de tak över huvudet och ett jobb som trapetsartist. Hon blir lärling till den hemlighetsfulla Astrid, som till en början är helt emot Noas närvaro. Cirkusen hotas av det alltjämt närvarande kriget och deras skyddade tillvaro hotar att ta slut vilket ögonblick som helst.

Recension

Tack till Harper Collins Nordic för recensionsex.

Jag är svag för historiska romaner och älskar verkligen när man kan läsa historia i form av en underhållande roman. Och den här fångade mitt intresse så fort jag såg den i sommarens utgivning. Det är en riktigt intressant historisk roman.

Och jag älskade inslaget av cirkusen och funderade mycket på hur cirkusens ställning har förändrats från den glamorösa fina underhållningen till efterkrigstidens lite mera ovanliga, ibland till och med fattiga och sjaskiga tillvaro. Det kanske beror på att det kom annan underhållning såsom TVn som tävlade ut cirkusen. Men det kan också delvis bero på att många cirkusfamiljer var judiska, romer eller av andra orsaker klassades som ovälkomna av Hitlers Tyskland.

Cirkusflickan handlar om kärlek, om mod och hjältedåd. Men också om oväntad vänskap mellan två kvinnor i en ovanlig situation, i en ovanlig tid. Jag gillade karaktärerna och omgivningarna som alla var beskrivna i detalj och man kunde fullständigt leva sig in i den värld som boken handlar om. Berättelsen är oerhört gripande, dramatisk och man blir känslomässigt engagerad i både Astrids och Noas liv.

Den som gillade boken Water for elephants (Sv. Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow) av Sara Gruen kommer troligen också gilla den här.

2 reaktioner på ”Pam Jenoff: Cirkusflickan

  1. Ping: Lästa Augusti 2018 💕📚⭐️😃 | Bina's Books

  2. Ping: The Orphan´s Tale av Pam Jenoff | Lottens Bokblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s