Sarah Bradford: Drottning Elizabeth – En biografi

2B3CC0E7-040A-4734-9F4E-19B27A0A7879

Bokens titel: Drottning Elizabeth – En biografi
Författare: Sarah Bradford
Originalets titel: Queen Elizabeth II. Her Life in our times
Översättare: Claes Göran Green och Tove Janson Borglund
Förlag & år: Historiska Media 2018
Antal sidor: 336
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 3.67
Boktipset förväntat betyg: 5.0
Betyg: 4/5

Handling

I den här boken skildras Drottning Elizabeth IIs liv och är samtidigt den första biografin om henne som översatts till svenska. Hon var endast tjugosju år gammal då hon kröntes till drottning av Storbritannien och Nordirland. Hon har upplevt både andra världskriget, avkoloniseringen, kalla kriget och murens fall. Träffat elva Amerikanska presidenter och hennes första premiärminister var Churchill. Men hon har även fått genomleva paparazzinas växande intresse för kungligheterna och hur media mer och mer inkräktar på deras privata liv.

Recension

Tack till Historiska Media för recensionsex.

Jag har egentligen aldrig varit speciellt intresserad av kungligheter. Men om jag skulle läsa om några sådana så skulle det nog ändå vara om det engelska kungahuset. Speciellt om dem lite längre bak i tiden. Deras kungligheter har en ganska intressant och inte minst blodig historia. Drottning Elizabeth visste jag inte så mycket om innan jag läste boken förutom att hon firade sitt 50-års jubileum på tronen år 2002 då jag bodde I England. Det var ett himla ståhej.

Jag tänker på filmen The King’s speech då jag läser om Elisabeths pappa Albert som sedan blev kung George VI. Och de som har sett den filmen vet att hennes pappa verkade ganska sympatisk och då kan man ju tänka sig att även dottern fick den uppfostran.

Historia blandat med personliga beskrivningar om drottning Elizabeth gör boken otroligt intressant. Jag märker att jag är fullständigt fokuserad då jag läser och är helt förtrollad. Den är otroligt välskriven och blir aldrig seg eller tungläst.

Innehållet var för det mesta politiskt och historiskt. Och jag hade gärna läst ännu lite mera om personliga detaljer om drottningen. Jag förstår att hon är väldigt privat och att det är svårt att få tag på sådana detaljer utan att inkräkta alltför mycket, så jag unnar henne självklart det. Och dessutom så märker man att boken är strikligt saklig och jag uppskattar att författaren inte låter sig lockas av att skriva om skvaller. Men man är ju ändå lite nyfiken.

Jag kan varmt rekommendera boken för de som är intresserade av de brittiska kungligheterna.

En reaktion på ”Sarah Bradford: Drottning Elizabeth – En biografi

  1. Ping: Lästa Augusti 2018 💕📚⭐️😃 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s