Rachel Kushner: The mars room

05838223-14FC-4131-B6F6-23FCF78D6541

Bokens titel: The mars room
Författare: Rachel Kushner
Originalets titel: The mars room
Översättare: Ylva Mörk
Förlag & år: Bookmark 2019
Antal sidor: 342
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 3.5
Boktipset förväntat betyg: 4.0
Betyg: 4 / 5

Handling

Romy avtjänar dubbla livstidsstraff och några år därtill på en högsäkerhetsanstalt. Livet på anstalten är hårt, hjärtlöst och skitigt. Hon får inte träffa sin son eftersom hon förlorat vårdnaden av honom då hon åkte in. Hon arbetade tidigare på The Mars Room strippklubben och det här började med att en av hennes kunder från klubben började stalka henne. Det slutade med att hon tog livet av honom framför sonen som hon försökte skydda.

Recension

Tack till Bookmark förlag för recensionsex.

Jag har väl nämnt det förut, att jag har bott i San Francisco. I totalt lite över ett år ungefär var jag där. Men jag såg en fantastisk stad, vacker och spännande med många saker att uppleva. Visst anade man en annan sida av staden, en sorgligare och mörkare sida. Och såg mera svårt drabbade människor än man är van vid här hemma. Men det är en väldigt lyxig stad också.

I boken får man inte läsa så mycket om det där lyxiga eller fina. Utan mest bara skuggsidan av staden, det sorgliga och mindre lyckade. Man får verkligen känslan av att det är någon som berättar om sina minnen för en kompis eller någon ny bekantskap. Det känns så verkligt. Språket och handlingen ör ganska rå, och den känsliga läsaren kan bli en aning chockad.

Vi får läsa om hur olika könsidentiteter orsakar komplikationer i placeringen på ett fängelse. Om rasism och uppdelning i grupper enligt etnicitet innanför gallren. Men också om de starka lojaliteter och vänskaper som uppstår där.

Med en bitter rakhet beskrivs den vanmakt som dessa människor känner inför sina liv. Det finns inte många alternativ för dem och utan något motstånd dras de in i en värld av våld, kriminalitet och mörker. Med tanke på hur många som sitter i fängelse i USA kan man undra vilken roll samhället har i att styra deras liv till detta!?

The Mars Room är oerhört drabbande,  vansinnigt obehaglig och väldigt tankeväckande. Jag tror den här boken skulle vara en utmärkt bok för bokklubbar!

 

En reaktion till “Rachel Kushner: The mars room

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s