Susanna Jones: Earthquake bird

5C61D03C-0C82-4E81-B362-56B0AF5F70EB

Bokens titel: Earthquake bird
Författare: Susanna Jones
Originalets titel: The Earthquake bird
Översättare: Ylva Spångberg
Förlag & år: Bookmark förlag 2019
Antal sidor: 208
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Omnible
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 3.5
Boktipset förväntat betyg: –
Betyg: 2 / 5

Handling

Lucy Fly har bott i Tokyo ett bra tag. Hon jobbar som översättare och har hittat sin egen plats och anpassat sig till det ganska ensamma livet i storstaden. Hon har ingen kontakt med sin familj hemma i England, de vet inte ens om var hon befinner sig. I Tokyo har hon en pojkvän. Eller en kille hon träffar på hans villkor. Och någon enstaka vän. Tills hon träffar Lily. En landsman som dessutom råkar komma från samma del av England som hon själv. Vänskapen blir snabbt intensiv och då Lily hittas mördad blir Lucy den enda misstänkta.

Recension

Tack till Bookmark förlag för recensionsex.

Tyvärr var det här inte riktigt en bok i min smak, men jag ska försöka recensera den rättvist ändå. Jag kan se att den innehåller allt det där som kunde ha gjort den till en succé; det där lite mörka som gömmer sig under ytan och som man kan ana under hela handlingens gång. Det där suggestivt hotande i ett förhållande som inte är helt uttalat ärligt. Och en farlig svartsjukaste är svår att styra. Visst finns det där, men jag får ändå inte riktigt tag i känslan.

Jag såg även fram emot att läsa om hur det var att bo som utlänning i Japan, men den handlar väldigt lite om själva kulturen eller människorna. Huvudsaken handlar den om förhållandet mellan karaktärerna. Och det är ett ganska skumt förhållande. Kanske var. Mina förväntningar fel från början!?

Själva texten fann jag också lite konstig, då den är huvudsakligen skriven i jag berättarform och sedan ibland refererar huvudkaraktären till sig själv med sitt namn. Det stör mig och jag börjar fundera på språket istället för att leva mig in i handlingen. Är det avsiktligt för att karaktären tar avstånd från vissa tillfällen eller handlingar? Eller är det bara klumpighet av författaren?

Men låt dig inte avskräckas av min recension. Jag tror faktiskt att det här kan vara en sådan där bok som delar läsarna i två grupper, antingen gillar man den starkt eller så gör man det inte. Och då den är så otroligt snabbläst så kan det ju vara värt att se ifall du tillhör den första gruppen. Och om du är en fimfantast kan det ju vara kul att ha läst boken innan filmen (med Alicia Vikander) kommer ut.

 

 

En reaktion till “Susanna Jones: Earthquake bird

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s