Ullis Karlsson: 2:47 AM The Journey to my heart

41B83FE5-0D3E-4006-9B97-702D48DC2F63.jpeg

Bokens titel: 2:47 AM The Journey home to my heart
Författare: Ullis Karlsson
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: egen utg. 2019
Antal sidor: 181
Finns hos: Ullis Hemsida
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: –
Boktipset förväntat betyg: –
Betyg: 2 / 5

Handling

Så här skriver Ullis själv om sin bok:

I (den) boken jag berättar om min egen inre resa från psykisk ohälsa, depression och självmordstankar till mitt liv idag – ett liv i flöde och frihet och där jag hjälper andra till sitt eget inre ledarskap.

Recension

Tack till Ullis Karlsson för recensionsex och förtroendet.

Jag måste börja med att säga att jag ärligt talat har lite svårt att ta in sådana här böcker om personliga resor. Jag tror nämligen att vi alla har våra personliga resor och varenda en person är upptagen med sina egna problem och hinder att klara av i sina egna liv. Vissa på grund av något som hänt, anda på grund av en inre obalans. Men alla skriver inte en bok om det, även om varje sådan historia självklart är värd att höras. Jag förstår ju samtidigt att den som kommit på ett sätt för sig själv att fungera i vardagen efter en svår period väldigt gärna delar med sig av den till andra. (Som jag själv till exempel då jag tjatade om löpning efter att själv blivit löpfrälst). Och detta delande är ju oerhört modigt. För inte bara lämnar de sig sårbara för eventuella recesenter (som mig), men öppnar upp sig på ett helt nytt sätt för också de som finns i närheten av dem och kanske inte haft en aning om det.

Problemet med sådana här böcker om personliga resor är att författaren ofta har svårt att ta bort saker, sådant som egentligen är irrelevant för berättelsen men som enligt dem är så viktigt för det är en del av deras berättelse. Om man ska använda språket i boken, så menar jag att ”kill your darlings”, dvs redigera ut sådant du gillar att ha med. Och så känner jag att det lite blivit även i den här boken. En del av texten kunde med fördel ha redigerats bort. Speciellt upprepningar men även sådant jag tyckte inte riktigt passade in.

Men det allra första jag funderar över är varför boken är skriven på engelska!? Kanske ett sätt att ta lite distans och som gör det lättare att skriva om det svåraste och det mest personliga?

Sedan funderar jag över vad som kan ha åstadkommit denna känsla av ofullständighet och hopplöshet. Om det är en kemisk obalans borde ju detta gå att rätta till, men forskningen kanske inte är där än. Eller lär sig vissa människor att hantera problem på fel sätt från början?

Då inser jag att för individen är mitt funderande inte så hjälpsamt. Jag försöker lösa problemet då det bästa kanske bara är att lyssna och förstå. Men då det är så svårt att förstå tar man till andra knep. Dessutom ska jag ju recensera boken, inte lösa författarens problem 😉

Forskningen däremot kanske kan hjälpa med mera vetenskapliga svar, men den har väl inte kommit så långt den heller. Då depression och ångest är ett växande problem i samhället är det viktigt av många orsaker att både sprida kunskap om detta och stöda forskningen som kan leda till något bra. Därför fyller sådana här böcker ett syfte.

Det här är en personlig inre resa skriven med stort mod och öppenhet. Berättelsen är både utelämnande och sorglig. Även om jag inte tycker att boken ger några konkreta hjälpmedel till hur man kan komma ur sin egen depression eller känslighet, så tänker jag att om den bara hjälper någon enda individ så är det ju värt det. För Ullis verkar meditation och Yoga ha gett henne de verktyg hon behövde för att komma vidare. Och kanske kan detta hjälpa andra. Men bara att känna att man inte är ensam med att känna och tänka så här kan ju vara hjälpsamt och tröstande.

 

En reaktion till “Ullis Karlsson: 2:47 AM The Journey to my heart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s