Maria Heed: Green Room

Bokens titel: Green Room
Författare: Maria Heed
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: MiMa förlag 2019
Antal sidor: 413
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Omnible
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: –
Boktipset förväntat betyg: 4.0
Betyg: 3 / 5

Handling

Det är sent 90-tal och Madde Fryk kämpar för att hålla kvar sitt arbete i TV-branschen. Hon jobbar på tillfälliga tjänster och projektanställningar. Lediga stunder hänger hon med sina kollegor i Stockholms krogvärld där hon hoppas träffa den stora kärleken.

Smilja Popovic från Sarajevo försöker bevara sin värdighet samtidigt som hon försöker överleva i en tuff tillvaro utan att förlora sin värdighet fullständigt. Hennes liv har få likheter med Maddes liv och ändå korsas deras vägar.

Recension

Tack till MiMa förlag för recensionsex.

Vad som gör den här boken intressant är att handlingen sker på 90-talet. Långt innan me-too rörelser och andra mera omtänksamma tider. Mycket som verkade vara ok på 90-talet anses vara väldigt opassande idag. Jag är dock lite osäker på om en yngre läsare förstår de här kontrasterna i boken då de inte upplevt 90-talet själva.

Det är även en väldig kontrast i de två parallella berättelserna i boken. Den ena Stockholm, den andra kriget i Jugoslavien. Men det kanske är meningen att vara så för att demonstrera det oerhörda i de motsatta världarna.

Jag var själv tonåring i början av 90-talet och kan så här i efterhand förundras (och skämmas lite) över hur omedveten jag var över det lidande som pågick så nära oss i konflikten i forna Jugoslavien. Men till mitt försvar var jag bara 12-14 år gammal och hade fullt upp med att vara ung tonåring med fokus på helt annat. Den här boken beskriver ju vuxna människor som även de verkar helt omedvetna eller kanske ignoranta över konflikten.

Jag tyckte att det var lite svårt att komma in i handlingen. Kanske på grund av den hårda  TV-värld som boken handlar om, som jag hade lite svårt att ta till mig. Men boken var intressant, trovärdig och väldigt annorlunda med sitt okonventionella sätt att blanda de två så olika berättelserna. Och därför tycker jag att den är läsvärd.

En reaktion till “Maria Heed: Green Room

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s