Michaela von Kügelgen: Nationen

Bokens titel:  Nationen

Författare: Michaela von Kügelgen

Originalets titel: –

Översättare: –

Förlag & år: Förlaget M 2020

Antal sidor: 6 t 37 min

Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Omnible

Läst format: ljudbok

Uppläsare: Märta Westerlund

GoodReads medelbetyg: 3.62

Boktipset förväntat betyg: –

Betyg: 3 / 5

Handling

Astrid, Saga och Mikael är alla studenter i Helsingfors. Astrid praktiskt taget bor på nationen och hoppas på att bli ordförande en dag snart. Saga känner sig som den eviga studenten och är väl egentligen lite för gammal för att fortsätta festa såsom innan. De flesta av hennes vänner har ju gått vidare och bildat familjer redan och hon börjar bli less på att delta på andras babyshowers i Esbo. Mikael oroar sig för att sporten han vill satsa sin framtid på ska lida av studentlivet. Fester, vänskap, kärlek, sex och tankar på framtiden är det centrala i den här romanen.

Recension

Som finlandssvenska var jag ju tvungen att lyssna på denna bok. Jag har ju faktiskt, trots att jag inte studerat i Finland (jag studerade utomlands), hängt en hel del med vänner på västra nylands nation i Helsingfors. Och jag tycker det var kiva (=roligt) att lyssna till den. Jag kände igen delar av min egen ungdom i Helsingfors. Men under lyssningen funderade jag om inte boken borde ha en ordlista i slutet för de som inte talar finlandssvenska. Eller det kanske inte behövs då man kan googla till sig betydelsen av halare och krabbis mm.

Nationen är en lättläst underhållande och smått kul feelgoodroman som jag tycker fångar det finlandssvenska studentlivet ganska bra. En nostalgitripp för den som kanske varit i samma situation själv, en insikt i framtiden för kommande studenter eller som en jämförelsestudie mellan det svenska och finlandssvenska studielivet om du råkar vara student i Sverige!?

Det här är del 1 i en planerad serie som heter 2020 och jag läser/lyssnar gärna vidare på den.

4 reaktioner till “Michaela von Kügelgen: Nationen

  1. Jag gillade också boken!
    En liten grej: om du har varit på nation i Helsingfors är det på Nylands nation eller på Östra Nylands nation du har varit. De finns. Västra Nylands nation är ren fiktion, den har Michela hittat på. 😎

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s