Henrik Fock: Misstaget i Petrograd

Bokens titel: Misstaget i Petrograd
Författare: Henrik Fock
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: HOI förlag 2020
Antal sidor: 458
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Omnible
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 4
Boktipset förväntat betyg: –
Betyg: 5 / 5

Handling

Tidsepoken är 1920-1945. Första världskriget är över och den ena ekonomiska krisen följer den andra. I Sverige börjar Folkhemmet byggas och man hoppas på en ljusare framtid. Men det bubblar i Europa och nazismen kryper på då nästa stora krig är på ingång.

Gustaf Cronhielm har lyckats bygga upp en privat rikedom, men han vill även ha respekt och det är svårare att få bland Stockholms ytskikt. Samhället är inte redo att glömma var hans pengar kommit ifrån och hans mörka förflutna står i vägen för hans drömmar.

Gustafs bror Arvid har äntligen lyckats övertala sin hustru Greta att följa efter till Sovjetunionen där han är säker på att de har en ljus framtid. Men hennes farhågor är mera pålitliga och då hon blir fast där får hon hjälp från oväntat håll.

Agnes Skoghs liv förändras dramatiskt då makens vän Sten Seger hyr ett rum av dem. För dottern Kristina blir detta en ödesdiger förändring som kommer att påverka hela hennes liv.

Recension

Tack till Hoi Förlag för recensionsex. Jag har tidigare läst den fristående första delen Gulaschbaronen.

Alltså så här är det. Jag tycker att vissa böcker kräver den där lilla extra ansträngningen för att komma in i. Men i slutändan är det ofta de böckerna som jag gillar mest. De som jag känner att har mest djup och man får mest utbyte av. Det här är en sådan bok. Den kräver lite mera av läsaren i början men sedan börjar det flyta på och den är både underhållande och intressant. Otroligt väluppbyggd och välskriven. Vilket gör det till en glädje att läsa.

Det känns faktiskt som att den här boken rymmer flera böcker. Det är så många och intressanta karaktärer och livsöden som binds ihop på ett förunderligt sätt att man först efteråt inser hur omfattande romanen är.

Misstaget i Petrograd är en bok som jag väldigt gärna rekommenderar för andra!

2 reaktioner till “Henrik Fock: Misstaget i Petrograd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s