Jan Söderqvist: Ren vilja – Berättelsen om Björn Borg

Bokens titel: Ren vilja – Berättelsen om Björn Borg
Författare: Jan Söderqvist
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: Bookmark 2020
Antal sidor: 400
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: –
Boktipset förväntat betyg: 3.0
Betyg: 3 / 5

Bokus text om boken:


Utsedd till Sveriges främste idrottare genom tiderna. Vinnare av Wimbledon fem år i rad. Sex gånger mästare i Franska öppna mästerskapen i Paris. Björn Borgs rekordbrytande triumfer på tennisbanor runt om i världen fick en hel värld att häpna och börja viska om det nästan onaturligt disciplinerade tennisundret från norr.

När han vid 26 års ålder lade racketen på hyllan förstod ingen varför. Topprankad och mitt uppe i en otroligt lönsam karriär kunde alla bara storögt se på när mästaren lämnade planen för gott. Vad var det egentligen som hände?

Ren vilja: Berättelsen om Björn Borg är den första djupdykande biografin om en av Sveriges största idrottslegendarer. Här skildras en komplicerad dubbelnatur som genom enastående viljestyrka förvandlade sig själv till en obesegrad tennismaskin men som efter en serie katastrofala beslut riskerade att förlora allt han uppnått.

Recension

Tack till Bookmark förlag för recensionsex.

Jag måste börja med att säga att jag absolut inte är någon tennisfanatiker. Inte ens speciellt sportintresserad. Men jag kan bli lite nyfiken på olika framgångsberättelser. Jag tycker det är fascinerande att läsa om folk som går så fullständigt in i det de gör. Ger allt för framgången och försummar därmed, om man så vill, resten av livet. Kanske för att det känns så främmande för mig. Jag tror vi alla vill göra bra ifrån oss. Så gott vi kan. Men de här personerna går lite längre.

Och så är alltså den här boken intressant. Den blir tidvis lite tråkig då hela matcher repeteras och poäng räknas upp. Jag hade önskat mig en lite mera personligt skildring av Björn Borgs liv. Om hans privatliv mera än om hans professionella liv. Men jag förstår ju att det var omöjligt för författaren att skriva en sådan bok utan Björn Borgs samarbete.

Den är ändå en välskriven bok på det den handlar om. Man känner tydligt att författaren brinner för detta. Har ett genuint intresse för sporten. Och för den som gillar tennis tror jag att den här boken ger mera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s