Thomas Willander & Marcus Birro: 36 dygn i dödens väntrum

Bokens titel: 36 dygn i dödens väntrum
Författare: Thomas Willander & Marcus Birro
Originalets titel: –
Läst språk: svenska
Översättare: –
Förlag & år: Bladh by Bladh 2021
Antal sidor: 238
Läst format: Bok
Betyg: 2.5 / 5

Handling (kopierat från Bokus)

En berättelse inifrån IVA

Under våren 2020 drog pandemin över världen och den var som för de flesta mitt i livet till en början ett sorl från en drake som vaknat i en galax långt borta. Så var det även för Thomas Wilander.

Thomas stod stark mitt i livet. Småbarnspappa, framgångsrik i sitt yrke och med en orubblig tro på den egna förmågan, på livet som sådant. Trots det gick Thomas från fullt frisk till döende på fyra dagar. När han till slut kördes in till Danderyds akutmottagning var det sista han sade till sin fru: ” Vi hörs ikväll.”

Det kunde ha blivit hans sista ord till henne. Utan att knappt förstå vad det var som hände så började covid 19 släcka ner hans kropp, steg för steg. Till slut återstod inte annat från läkarna än att söva ner honom. Det var tänkt att han skulle sövas i några timmar, max något dygn. Men Thomas låg nedsövd på IVA i Danderyd i 36 dygn, bland de längsta av alla som drabbats av corona i Sverige, och stannade sammanlagt 51 dygn på IVA.

Under den tiden får hans familj, hans fru och hans två barn, beskedet att han inte kommer klara natten vid tre tillfällen och de gör sig klara för att åka in till sjukhuset för att ta farväl av sin make och sin far. Men Thomas Wilander är inte klar med livet och livet är inte klart med honom. Efter 36 dygn i respirator väcks han upp och får starta den långa och tålmodiga vandringen tillbaka till livet.

Thomas Wilander har en sällsynt säregen och storslagen historia att berätta. Det är så klart en kärleksförklaring till livet, till familjen, till hustrun och barnen men även till de människor i svensk sjukvård som dagligen, varje timma av dygnet, utför hjältedåd i det tysta. Berättelsen är också helt unik eftersom Thomas och medförfattaren Marcus Birro har haft tillgång till de sex välfyllda dagböckerna som personalen skrev under den långa tiden som Thomas låg nedsövd.

Vi får en inblick i sjukdomens obarmhärtiga slagstyrka men också den mänskliga kampen för att hålla Thomas vid liv. För första gången så kan historien om en nedsövd människas resa berättas i skriven form, med hjälp av de här dagböckerna. Med hjälp av de böckerna berättas också historien om Thomas som nedsövd. Vad händer i och runt omkring honom? Vad sker på daglig basis med en människa som drabbats av covid 19? Hur ser den mödosamma vägen tillbaka och ut ur respiratorn egentligen ut?

Covid 19 har för alltid förändrat hur vi ser på vår omvärld och hur vi relaterar som människor. Den här boken berättar både vilken fruktansvärd sjukdom det är, men också vilken storslagen mänsklig förmåga som ryms i svensk sjukvård och hur vägen tillbaka till livet och kärleken ser ut.

Thomas Wilander: Jobbar som partner och delägare i en rekryteringsbyrå. Han är 55 år, gift med Christina och har två söner, Dexter 9 och Aston 7 år. Han är också engagerad tränare i Sundbybergs SK.

Recension

Tack till Bladh by Bladh för recensionsex.

Som en nutidsskildring och en personlig case-report så är den här boken ju intressant. Då när ingen av oss visste vad denna pandemi kunde föra med sig. Hur illa det skulle kunna bli. Man känner både sorg och en stark empati för Thomas som drabbas av Covid så illa trots att han är relativt ung och frisk. Och Thomas kanske var en av de första som drabbades så hårt utan att vara 70 plus.

Nu känns det ju taskigt att alls kritisera en sådan här berättelse. Men jag känner ändå att jag måste få göra även det. Som en Bokrecension, inte som kritik för själva berättelsen. Och min kritik består i att det kanske blir lite ensidigt. Thomas själv har ju faktiskt inte så mycket minne av allt som hände utan det blir en andrahandsåtergivning av de dagar han låg på IVA.

Min andra kritik är att det, trots att det är en personlig skildring av en dramatisk händelse, ändå känns lite opersonligt. Det blir lite av en faktarapport.

Det sagt så måste jag ändå säga att jag fann boken både berörande och tankeväckande bok om en otroligt stark resa. Vilken kämpe!

Och den delen som berörde mig mest var ändå kapitlet som var skrivet av frun Christina. Hon som fick se allt utifrån. Som inte fick besöka sin man. Bara oroas på håll utan att få den i formation hon så desperat tröstade efter. Och samtidigt vara ett stöd för barnen som skulle leva vidare i någon slags vardag. Fruktansvärt.

Så sist och slutligen, trots min kritik, så tycker jag att boken är läsvärd. Inte minst för att tydliggöra vad detta virus kan göra hos tidigare fullt friska personer som har olyckan att få en stark reaktion och bli dödligt sjuka. Och hur viktigt det är att alla som kan tar det vaccin de erbjuds!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s