Kristin Hannah: Näktergalen

Bokens titel: Näktergalen
Författare: Kristin Hannah
Originalets titel: The Nightingale
Läst språk: Svenska
Översättare: Micka Andersson
Förlag & år: Albert Bonniers Förlag 2016
Antal sidor: 522
Läst format: Bok
Betyg: 4 / 5

Handling (kopierat från Bokus)


I krig förstår vi vilka vi är.

När Vianne Mauriacs man ger sig av till fronten 1939 tror hon att hon är trygg för egen del. Det är otänkbart att nazisterna ska kunna invadera Frankrike.

Men invasionen kommer, och i hennes hus flyttar det in en tysk kapten. Vianne har inget val – om hon vill behålla sitt hem måste hon och dottern dela det med fienden.

Allt eftersom kriget fortsätter blir bristen på mat och pengar akut, och den hotfulla situationen tvingar Vianne till allt större uppoffringar för att skydda sig själv och sin familj.

Samtidigt befinner sig Viannes syster Isabelle i Paris. Hon är en rebellisk artonåring som vägrar acceptera det franska nederlaget. När hon förälskar sig i en partisan dras hon med i motståndsrörelsen. För henne finns inga kompromisser och ingen väg tillbaka.

Kristin Hanna beskriver i Näktergalen kvinnornas krig, den tillvaro på hemmaplan som sällan skildrats. Hennes berättelse om de två systrarna i det ockuperade Frankrike blir en berättelse om styrka och kärlek i en omöjlig tid.

Recension

Jag har tidigare läst Sommaren hon återvände och 0å av Kristin Hannah. Och även den här är en tegelsten såsom de två andra. Och ibland tycker jag att böckerna med fördel hade kunnat förkortas lite. Men texten är välskriven och de är hyfsat lättlästa så man får ju mycket bok för pengarna.

Hadlingen i den här boken är intressant. Den handlar om människor som arbetade för motståndsrörelsen under andra världskriget. Och man beundrar verkligen dessa modiga människor. De som jobbade för motståndsrörelsen riskerade ju sina egna liv för det de trodde på och för att hjälpa andra. Det får en att börja fundera hur man själv skulle reagera och agera i en sådan situation. Jag antar att det skulle bero lite på i vilken skede av livet man befann sig i. Hursomhelstr handlingen både intressant, spännande och välskriven.

Boken är lång men så oerhört detaljerad och genomtänkt. Och det är ett nöje att läsa om de modiga karaktärerna i berättelsen så den känns inte för lång alls.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s