Georgia Kaufmann: Sömmerskan från Paris

Bokens titel: Sömmerskan från Paris
Författare: Georgia Kaufmann
Originalets titel: The Dressmaker of Paris
Läst språk: Svenska
Översättare: Helen Ljungmark
Förlag & år: Louise Böckerna förlag 2021
Antal sidor: 382
Läst format: e-Bok
Betyg: 4 / 5

Handling (kopierat från Bokus)

När tyskarna ockuperar norra Italien under andra världskriget, slås den unga Rosas liv i spillror. Hon blir utsatt för ett fruktansvärt övergrepp av en officer och tvingas fly över alperna till Schweiz.

Ensam och gravid med officerens barn, hankar hon sig fram tills en snäll professor förbarmar sig över henne. Hon visar sig vara en duktig sömmerska och tjänar lite pengar på att sy klänningar åt stadens damer. Men inte tillräckligt mycket för att försörja sig själv och sin son. Rosa lämnar sonen hos en väninna och beger sig till Paris för att starta ett eget modeföretag.

I Paris får hon praktik hos den nyetablerade Christian Dior och blir hans musa. Snart är succén ett faktum och Rosas modeföretag växer till ett imperium.

Rosa möter kärleken och lyckan i Paris, genomlider hjärtesorg i Rio de Janeiro och finner sig själv i New York. Men hon kan aldrig glömma kriget, som satt djupa spår i henne, eller sonen hon lämnade bort.

GEORGIA KAUFMANN har studerat socialantropologi och demografi vid universiteten i Cambridge och Oxford och på London School of Economics. Hon bor i centrala London med sin man, två döttrar och en katt. Sömmerskan från Paris är hennes debutroman.

Recension

Det här är En fantastisk debutroman av författaren.

Den här boken har lite av allt. En historisk roman med mode, kärlek, en stark kvinnlig huvudkaraktär och oväntade vändningar.

Den känns inte lång då man läser den men efteråt inser man hur mycket den innehåller. Och visst, det är ju ett helt liv som beskrivs. Ett liv av en ofantligt beslutsam ung dam so. Inte bara överlever utan trotsar alla odds och blir väldigt framgångsrik.

Jag tycker boken beskriver efterkrigstidens mentalitet och livslust på ett väldigt livligt och intressant sätt. Hur människorna tröstade efter mode och lite lyx efter krigsstigen restriktioner.

Mycket välskriven och bra bok!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s