Hett i Hyllan #4

 

 

Bokföring enligt Monikas Hett i hyllan föreslår att vi ska visa upp böckerna som är hyllvärmare, dvs som har stått där ett tag och samlat damm. 

 Den här veckans bok är Blonde av Joyce Carol Oates, som har hängt i min hylla i flera år nu. Än en gång har jag ingen förklaring till varför just den här boken har förblivit oläst, då jag fortfarande är nyfiken på att läsa den. Jag har dessutom läst andra böcker av Joyce Carol Oates och gillar hennes sätt att skriva, alltså finns det inget egentligt hinder för mig att läsa boken.

 Så här beskrivs den på Albert Bonniers förlag som givit ut den:

 Marilyn Monroe (1926–1962), av Hollywood lanserad som den amerikanska Drömflickan, är förmodligen en av 1900-talets mest omskrivna kvinnor: ett resultat av hennes skönhet, sexuella utstrålning, talang som komedienn och sångerska, hennes trassliga privatliv, hennes nyckfulla personlighet. Och inte minst på grund av de oklara omständigheterna kring hennes tragiska död den 3 augusti 1962. Det blev årets nyhet, större än Kuba-krisen några veckor senare. Under de snart fyrtio år som gått sedan dess har många försök gjorts att teckna hennes levnadsöde: ett övergivet och ensamt barn utan fotfäste i livet, psykiskt labil mor, okänd far, fosterhem, trevande start som modell, en kanske alltför snabb filmkarriär – ”Herrar föredrar blondiner”, ”Flickan ovanpå”, ”I hetaste laget”, ”Låt oss älska”, ”De missanpassade” – drogmissbruk, olyckliga kärleksaffärer och äktenskap, aborter och förtal.

   Den här boken är något helt annat. Den ger sig inte ut för att vara en biografi. Det är en storslagen och inlevelsefull roman på 862 sidor, där Joyce Carol Oates ger röst åt barnet Norma Jean, kvinnan och den undergångsdömda celebriteten. Ett närgånget porträtt av en känslig och begåvad ung kvinna som skapar och omskapar sin identitet på ett till sist förödande sätt.

   Isande inblickar ges i en filmindustri som både när och förtär sina offer, liksom långt ifrån smickrande bilder av de mäktiga männen i Monroes liv: f d baseballstjärnan Joe DiMaggio, dramatikern Arthur Miller, John F Kennedy och många andra.

Om romanen Blonde säger Jeanne Moreau: ”Joyce Carol Oates exakta och inspirerande skrivande ligger häxkonsten nära. Hon nystar mästerligt upp en mytisk blondins historia, den oerhört beundrade och föraktade Marilyn Monroe. Andlöst följde jag de tilltrasslade och passionerade känslor som omgav den ljuvliga och komplexa Norma Jean, vars bländande aura spred sig över hela världen och skrämde de män som älskade henne mest.”

 Någon som har ris eller ros om boken? 

5 reaktioner till “Hett i Hyllan #4

 1. Har inte läst något av Oates, men har en annan av hennes böcker i hyllan. Blonde har jag hört en del om, mest bra tror jag.

  Gilla

  1. Att boken blir kvar i hyllan kanske beror på att man ändå redan vet en del om Marilyn Monroes liv!? Och andra böcker prioriteras, men någon dag så… hör gärna av dig om/då du läst din 😉

   Gilla

 2. Jag tyckte väldigt bra om boken, välskriven och engagerande och tänkvärd. Det var den som fick mig att börja läsa JCO.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s