Hett i hyllan #14

hettihyllan_582d88a4e087c32f9b9320c9_589c43e0e087c34592aad1e2

Bokföring enligt Monikas Hett i hyllan föreslår att vi ska visa upp böckerna som är hyllvärmare, dvs som har stått där ett tag och samlat damm.

Idag står De fattiga i Lodz av Steve Sem-Sandberg på tur. Jag har länge velat läsa den här boken, faktiskt ända sedan den vann Augustpriset år 2009 och jag då gav den i gåva åt min mamma. Men det har inte blivit av. Men nu, speciellt efter helgens resa till Krakow i Polen där vi såg ghettot och Auschwitz koncentrationslägret, så vaknade intresset igen pånytt att läsa mera om det ämnet.

IMG_3737

Så här beskriver Bonnier boken:

En roman om det judiska getto som nazisterna inrättade i den polska staden Lodz, och om dess av nazisterna utsedde ledare, Chaim Rumkowski, och hans svårutredda, mycket tvetydiga roll i förintelsen av de polska judarna. Särskilt hans förhållande till barnen i gettot är komplicerat. Det är en roman om livet i den avspärrade stadsdelen, om den påbjudna tyska kadaverdisciplinen, det mördande slavarbetet, svältdöden och de utsiktslösa flyktförsöken men också, paradoxalt nog, om överlevnadskonst och livsvilja, som t ex framväxten av den kollektiva, så småningom listigt subversiva Getto-Krönikan, som varit författarens viktigaste källa, och om hur transporterna till de för de bortforslade till en början okända förintelselägren vidtar tills gettot med dess ursprungligen 250 000 innevånare tömts. Med sin bok ger Steve Sem-sandberg en stark och , även internationellt sett, inte tidigare skådad inblick i Förintelsens verklighet.

11 kommentarer på “Hett i hyllan #14

  1. Den läste jag för något år sedan. Tyvärr innan jag kom på att jag inte behöver läsa i samma bok ända tills den är slut. Jag hade behövt pauser från den, den var mörk och hemsk, men bra.

    Gilla

  2. En bok man kommer ihåg. Lönar sig att läsa. Den finns i min hylla o jag kan tänka mig att läsa den på nytt. Jag kan inte fatta hurudana hemska omänskliga system nazisterna hittade på för att utrota judarna. Helt otroligt upprörande. Boken beskriver bra livsviljan hos judarna i ghettot.

    Gilla

Lämna en kommentar