Malin Sundin: Spilld mjölk

6466515D-7AAB-47DD-AB43-B328C41C1919

Bokens titel: Spilld mjölk
Författare: Malin Sundin
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: Hoi förlag 2017
Antal sidor: 326
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 3.6
Boktipset förväntat betyg: 4.0
Betyg: 3.5

Handling

Spilld mjölk baseras på sanning och har skrivits i samarbete med mjölkbönder. Vi får följa bonden Pers svårigheter med att hålla kvar sin gård och sina mjölkkor. Han har själv både fötts och vuxit upp på gården och har således väldigt starka band till den. Mjölkpriset sjunker och trots det kostar fodret och allt annat precis lika mycket som innan. Det är svårt att få allt att gå ihop. Snart jobbar han så mycket att han inte har någon tid för varken sin familj, sina vänner eller ens sig själv. Som så ofta, leder den ohållbara situationen till slut till en tragisk olycka som förändrar situationen för Per och de beslut han gör för all framtid.

Recension

Tack till Hoi förlag för recensionsex.

För oss stadsbor betyder landsbygden ofta vila och semester. Vi åker ut till den pittoreska stugan och myser. Odlar i liten skala och gör allt bara för skojs skull. Vi är långt ifrån den verklighet som en bonde lever i.

Mycket av de normala problemen som förekommer i boken är såklart vanliga även hos familjer som inte är bönder. Saker som relationsproblem, för mycket jobb och för långa dagar, stress i hela samhället är inte helt obekanta för någon i den tid vi lever i nu.
Men en bonde är väldigt utlämnad, måste lösa alla problem själv och jobbar jämt. Det är helt klart en tuff vardag att vara bonde! Och vardag har de ju jämt då de aldrig kan ta semester. De kan inte, som de flesta av oss icke-bönder, koppla av på helgen eller på en skön semester. Jag förstår att de så kallade vanliga problemen då såklart bara blir värre.

Jag tyckte boken var väldigt intressant och informativ. Den kändes väldigt realistisk och jag tror det beror på att det är riktiga mjölkbönder som har medverkat i att skriva boken. Men jag tycker att den hade vunnit på, både för att få fram sitt budskap om bondens kärva vardag och även som ett slags balans till det nu lite ensidiga perspektivet, att ha med den andra synvinkeln. Kanske en mjölk-konsuments eller en politikers tankar. Varför har bönderna hamnat där de är? Vem är det som har gjort besluten och varför?

Men jag gillade boken trots dess små tillkortakommanden i form av sin ensidighet. Det var sorgligt, men väldigt intressant att läsa om de svårigheter en bonde har idag. Spilld mjölk är en läsvärd och informativ roman.

En reaktion på ”Malin Sundin: Spilld mjölk

  1. Ping: Lästa Januari 2018 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s