Helena Thorfinn: Innan floden tar oss

wp-1489398779740.jpg

Bokens titel: Innan floden tar oss
Författare: Helena Thorfinn
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: Norstedts 2012
Antal sidor: 440
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: ljudbok
Uppläsare: Jens Lindvall
GoodReads medelbetyg: 3.7
Boktipset förväntat betyg: 4.0
Betyg: 4

Handling

Sofia har fått jobb som biståndschef på svenska ambassaden i Dhaka, huvudstaden i Bangladesh. Hennes man Janne följer motvilligt med och tar hand om hemmet och barnen. Samtidigt mördas en ung flicka som heter Mukta av sin man i en liten fattig by ute på landsbygden. Hennes två yngre systrar flyr till Dhaka för att undvika samma öde som sin syster. Verkligheten i Dhaka blir en chock både för de svenska Sofia och Janne, samt för flickorna från byn. Med olika förutsättningar, men med samma fokus på sina mål, drömmar och övertygelser stretar de på.

Recension

Skönt att lägga en till hyllvärmare i den lästa hyllan. Innan floden tar oss var min Hett i hyllan #11. Jag vill också utnämna den här boken till 20. En bok om något du brinner för i Kaosutmaningen 2017. Det jag brinner för är samma mänskliga rättigheter för alla oberoende av kön, etnicitet, sexuell läggning eller ålder.

Helena Thorfinn är aktuell med en ny bok som är en fortsättning på Innan floden tar oss. Titeln på den nya romanen är Den som går på Tigerstigar och kommer ut den 2017-04-27.

Samtidigt som vi får följa de svenska paret Sofias och Jannes ordnade och lyxiga liv, kan vi läsa om Mukta som inte uppfyller sina äktenskapliga plikter och därför blir mördad. De chockerande skillnaderna mellan en biståndsarbetares lyxliv i jämförelse med den lokala befolkning är upprörande. Romanen synliggör klyftorna mellan de festande diplomaterna i en värld av tennismatcher, fester och klubblokaler med pooler och de magra textilarbetarna. Européerna delar klubbar och pooler oberoende om de är karriärister med högsta vinsten i siktet eller idealister som hoppas kunna göra världen lite bättre.

Jag är imponerad av Nasrin och Minas mod då de flyr ifrån sina egna kommande påtvingade äktenskap och ensam åker iväg efter att de hör om mordet på sin syster Mukta. Och det finns säkert flera sådana kvinnor även i verkligheten. De som måste kämpa för sin frihet och sin tillvaro.

Kvinnans hjälplöshet då hon anses vara värdelös är oerhört upprörande. Att kvinnan inte är värd någonting alls. Utan hon är en börda för sin egen familj som måste betala för att få henne bortgift, och endast värdefull för sin man och mannens familj om hon föder dem en son. Samtidigt helt hjälplös i sin önskan att hjälpa andra kvinnor som också är helt och hållet beroende av männen.

Det här var en oerhört intressant bok. Men också väldigt upprörande. De orättvisor som finns i världen är svårlösta. Samtidigt som säkerheten för ambassadpersonal och biståndsarbetare måste kunna säkras, så känns det lite konstigt att de ska kunna leva i en sådan lyx bland landets fattiga befolkning.

Som det kanske märks väcker boken många känslor och tankar. Jag rekommenderar den varmt och jag ser fram emot fortsättningen.

5 kommentarer på “Helena Thorfinn: Innan floden tar oss

  1. Boken låter intressant och jag skulle gärna läsa den. Kvinnorna har alltid haft det tufft i alla länder i det mansdominerande samhället. Jag har lyssnat mycket på sanna berättelser om kvinnors liv under 1700-talet framåt på Sveriges radio: Programmet heter Släktband. Det går att ladda ner podcast, som man kan lyssna på när det passar en. Kvinnorna här i Norden har inte heller varit mycket värda utan en man vid sin sida.

    Gilla

Lämna en kommentar