Jojje Olsson: De kidnappade kinasvenskarna

2DB3AA25-DE4E-4487-9468-016EBB1C6CE7.jpeg

Bokens titel: De kidnappade kinasvenskarna
Författare: Jojje Olsson
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: Historiska Media 2018
Antal sidor: 220
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: –
Boktipset förväntat betyg: –
Betyg: 4

Handling

Journalisten Jojje Olsson har i boken sammanställt det tillstånd som råder i Kina idag. Hur de mänskliga rättigheterna har försämrats och ibland fullständigt ignoreras i landet. Och hur detta påverkar säkerheten för både kineser och utlänningar i landet. Samtidigt som Kina med sin allt större makt försöker påverka även FNs syn på mänskliga rättigheter. De frihetsberövade individerna har inga rättigheter alls i Kina då lagarna ändrats för att ge myndigheterna stöd att fängsla vem de vill och ha dem inlåsta utan någon rättegång. I den här boken får vi läsa om två svenskar, Peter Dahlin och Gui Minhai, som frihetsberövats i Kina. Hur deras fall behandlas på olika sätt i både Kina som i Sverige.

Det här är den första boken i den planerade serien Brännpunkt, som behandlar aktuella och viktiga frågor. De kidnappade kinasvenskarna handlar i första hand om de svenskar som har frihetsberövats i Kina, men tar även som jämförelse upp andra fall där svenskar har frihetsberövats på andra håll i världen.

Recension

Tack till Historiska media för recensionsex.

Jojje Olsson har bott i Kina sedan 2007 och det märks tydligt i texten att han är välbekant med ämnet han skriver om. Idag bor han dock i Taiwan då hans visum till Kina inte har förnyats. I ett försök att få flera svenskar medvetna om vad som pågår har han skrivit den här otroligt berörande och samtidigt upprörande och chockerande boken om hur saker ligger till.

Människorättsadvokater och aktivister och deras familjer utsätts ständigt för hot, misshandel, tortyr och det är otroligt modigt av dem att våga fortsätta kämpa och motsätta sig den makten.
Situationen idag har setts som en tillbakagång till tiden av kulturrevolutionen och dessa offentliga påtvingade bekännelser är väldigt lika den ”självkritik” som gjordes i förnedrande syfte inför publik. Idag görs denna förnedring via medier och internet där de fängslade tvingas bekänna sina skulder i direktsändning.

Som en bokälskare och fan av fakta så är det upprörande att en stat kan begränsa kunskap och tillgång till vissa böcker ett sådant sätt, genom att förbjuda dem. Att någon dessutom kan bli fängslad och troligen torterad helt utan rättegång på grund av böcker är verkligen ofattbart. Det är inte första gången, men det är hemskt att det kan fortgå i nutid.

Man kan bara känna sorg över det svala intresset som visats Gui Minhais fall i Sverige. Andra fall, speciellt där de frihetsberövade personerna är mera etniskt svenskar, har fått mera uppmärksamhet. Men jag förstår att det är inte så enkelt och så är inte fallet för varje enskilt fall. Det frihetsberövande landet , i det här fallet Kina, behandlar dessutom en etnisk kines olikt en etnisk svensk.
Idag är Gui Minhai frisläppt enligt de kinesiska myndigheterna, men enligt de svenska standarden är han inte det då han inte är fri att lämna landet och inte heller kan kontakta vem han vill. Dessutom är han fortfarande under konstant uppsikt. Så den här boken är verkligen högaktuell då detta pågår i nuet.

Det verkar vara något av en balansakt mellan mänskliga rättigheter och ekonomisk vinst för politikerna. Hur Kinas ökande makt påverkar också de svenska myndigheternas agerande när det kommer till mänskliga rättigheter och frihetsberövade (så vitt vi kan se) oskyldiga människor. Speciellt då det ser ut som om dessa två, då man ser på tidigare fall och andra länders agerande såsom Tyskland, verkar vara oberoende av varandra enligt statistiken. Trots den hårda kritiken från Tysklands sida verkar den tyska handeln med Kina öka.

Det är både läskigt och svårt att tro att något sådant här händer idag. Jag är glad att jag har läst den här boken och kan via min bokblogg göra ens lite för att sprida denna information vidare.

De kidnappade kinasvenskarna är en oerhört intressant bok och trots att det är en faktabok så blir den aldrig tungläst utan den är välskriven och genomtänkt.

En reaktion på ”Jojje Olsson: De kidnappade kinasvenskarna

  1. Ping: Lästa Februari 2018 | Bina's Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s