Julia Phillips: Disappearing Earth

disappearing_earth-julia_phillips-40608771-frntl6941122409043195648.jpg

Bokens titel: Disappearing Earth
Författare: Julia Phillips
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: Scribner 2019
Antal sidor: 256
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Omnible
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 3.9
Boktipset förväntat betyg: –
Betyg: 5 / 5

Handling

Vid kusten av nordöstra Ryssland blir två små systrar bortrövade. De är vana att ta hand om sig själva då deras ensamstående mamma tvingas jobba. Men ett felbeslut, som gör på grund av omständigheterna, leder till att de litar på en främling och allt blir fel. Dagarna och veckorna som följer är det fullt fokus på att hitta flickorna. Sedan på att åtminstone reda ut vad som kan ha hänt. Och till slut faller även denna historia i glömska då man inte hittar något. Av alla utom de närmast berörda, de som inte kan glömma.

Recension

Det här är författaren Julia Phillips’ debutroman. Och vilken debut! Man fängslas genast av mammans oro, av den smärta som gör det omöjligt att tänka på flickornas öde, men också omöjligt att inte tänka på det. Av viljan att förstå vad och varför detta hänt.

Varje kapitel är en ny månad efter försvinnandet av flickorna. Och varje kapitel är en ny person. Allt binds samman på ett oväntat sätt.

De sista kapitlen är så spännande att jag håller andan. Och boken är så välskriven, men så sorgsen att det känns som mitt hjärta brister.

Boken är välskriven och handlingen sker i ett avlägset Ryssland. Långt ute på en sibirisk halvö som heter Kamchatka, vilket jag såklart måste googla för att lära mig mera om. Den geografiskt så avlägsna platsen och de vackert beskrivna omgivningarna gör boken otroligt fascinerande. Även de etniska spänningarna mellan de olika folkslagen i området tillför något viktigt i boken.

Disappearing Earth är en tankeväckande och spännande bladvändare. Både läskig och samtidigt vacker roman som jag hoppas kommer att översättas och ges ut på svenska snart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s