Lucinda Riley: Midnattsrosen

IMG_3854

Bokens titel: Midnattsrosen
Författare: Lucinda Riley
Originalets titel: The Midnight Rose
Översättare: Johanna Svartström
Förlag & år: Bazar Förlag 2017
Antal sidor: 586
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, CDON
Läst format: Bok
GoodReads medelbetyg: 4.25
Boktipset förväntat betyg: –
Betyg: 4.5

Handling

Midnattsrosen är en historisk roman som sträcker sig från år 1911 och Indiens storslagna palats till nutidens England och anrika herrgårdar.

Den unga Anahita som misstar båda sina föräldrar blir god vän med den bortskämda prinsessan Indira. Hon följer med Indiras familj till England där båda flickorna får en utbildning på de bästa av Englands skolor. I England träffar Anahita Donald Astbury, arvinge till en gammal och anrik gård, och en lång vänskap mellan dem växer till en djup kärlek. Donalds inttigerande mor står dock i vägen för deras lycka och hon gör allt för att hindra deras kärlek.

Nittio år senare möter vi den kända skådespelerskan Rebecca, Anahitas barnbarn Ari och den nuvarande residenten på Astbury herrgården. Tillsammans reder de ut det förflutna med hjälp av Anahitas brev till sin försvunna son, några av dem med mera angelägenhet än andra. Med romantik, historia och intriger är den här romanen en härlig familjedrama.

Recension

Tack till Bazar förlag för recensionsexemplaret.

Lucinda Riley är en Irländsk författare och jag hade faktiskt ganska stora förväntningar på den här boken på grund av att Irländska författare brukar vara duktiga på att skriva familjeberättelser. Jag vet inte om det beror på att irländare har en slags berättarkultur och det för vidare i skriven form. Och jag blev inte besviken, det är en härlig bok att fly verkligenheten med och fullständigt leva sig in i. Den påminde mig lite grann om Kate Morton böckerna, men var till och med snäppet bättre.

Midnattsrosen är en familjekrönika som sträcker sig från början av 1900-talet till nutid. Berättelsen är uppdelad i tre olika berättarröster: Anahita, Ari och Rebecca, och den växlar smidigt mellan dåtid och nutid. Karaktärerna är lätt att gilla och handlingen är genomtänkt och trovärdig. Jag tyckte speciellt mycket om skildringarna av livet i Indiens palats och Englands glada 20-tal.

Jag gillade verkligen den här boken och rekommenderar den varmt åt dem som tycker om tjocka, romantiska berättelser med invecklade familjehemligheter.

8 kommentarer på “Lucinda Riley: Midnattsrosen

  1. Det här låter som en familjekrönika jag gärna läser. Jag gillar Indien och det skulle vara intressant att läsa om 20-talet då Engelsmännen hade sin storhetstid i Indien och följa bokens karaktärer och deras ättlingar i deras liv i England.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar